Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 4951-ПВР/МИ/НР
София, 11 януари 2018 г.

ОТНОСНО: искане за отваряне на запечатано помещение в община Тетевен, област Ловеч, в което се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за президент и вицепрезидент на републиката през 2011 г., от изборите за общински съветници и за кметове и национален референдум през 2015 г. и от изборите за президент и вицепрезидент на републиката и национален референдум през 2016 г.

Постъпило е писмо с вх. № ЦИК-14-20\1 от 29.12.2017 г. на Централната избирателна комисия от д-р Мадлена Бояджиева – кмет на община Тетевен, област Ловеч, за разрешаване на достъп до запечатано помещение, намиращо се на третия етаж (таванско помещение) в сградата на община Тетевен, в което се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за президент и вицепрезидент на републиката през 2011 г., от изборите за общински съветници и за кметове и национален референдум през 2015 г. и от изборите за президент и вицепрезидент на републиката и национален референдум през 2016 г., във връзка с изваждането и обявяването на списък „А“ и списък „Б“ по чл. 454 от Изборния кодекс на интернет страницата на ОИК – Тетевен.

Съгласно Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК достъпът до запечатаните изборни книжа и материали в помещенията, в които същите се съхраняват, се извършва само по разпореждане на съдебните органи, искане на разследващите органи по чл. 52 от НПК или по решение на ЦИК.

Изборните книжа и материали от различните видове избори се съхраняват в помещението до произвеждане на следващите избори от същия вид, а от референдумите – в срок от 5 години от произвеждането им.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 от Изборния кодекс и Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

РАЗРЕШАВА отваряне на запечатано помещение, намиращо се на третия етаж (таванско помещение) в сградата на община Тетевен, в което се съхраняват изборни книжа и материали от изборите за президент и вицепрезидент на републиката през 2011 г., от изборите за общински съветници и за кметове и национален референдум през 2015 г. и от изборите за президент и вицепрезидент на републиката и национален референдум през 2016 г., във връзка с изваждането и обявяването на списък „А“ и списък „Б“ по чл. 454 от Изборния кодекс на интернет страницата на ОИК – Тетевен.

Достъпът до запечатаното помещение, в което се съхраняват изборните книжа и материали, да се осъществи по реда на т. 20 от Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК от комисия от длъжности лица, определена със заповед на кмета на общината.

За извършените действия да се съставят съответните протоколи съобразно изискванията на т. 21 от Решение № 4387-НС от 2 март 2017 г. на ЦИК.

Копия от заповедта на кмета за определяне на длъжностните лица от общинската администрация и от съставените протоколи да се изпратят на ЦИК.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Ивилина Алексиева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения