Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 432-ЕП
София, 26 май 2019 г.

ОТНОСНО: нарушение на разпоредбата по чл. 205, ал. 5 от ИК, извършено на интернет страницата на Dir.bg

Във връзка с постъпил сигнал с вх. № С-37-2/26.05.2019 г. от В. Д. за неправомерно публикуване на предварителни резултати от произвеждания днес избор за членове на Европейския парламент от Република България Централната избирателна комисия извърши проверка на интернет страницата на Dir.bg и установи следното:

На сайта Dir.bg в статия, озаглавена „Как ще премине неделният ви отдих? Най-много на Бузлуджа и в Арена Армеец“ са публикувани данни за резултатите от гласуването под формата на информация, публикувана на сайта в 11.11 ч., за „почивки“ в различни области в страната и извън нея. Предварителните резултати са публикувани под формата на предпочитания за почивка в „Арена Армеец“ – 32,3 %, „На Бузлуджа“ – 26,9 %, „На Демир баба теке“ – 15.6%, „В Македонско“ – 3.7% и други.

Съобразно разпоредбата на чл. 205, ал. 5 от ИК е налице забрана резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите да се огласяват под каквато и да е форма до обявяване края на изборния ден на територията на страната.

Централната избирателна комисия приема, че публикуваната информация относно предварителни данни от резултатите от гласуването е нарушение на разпоредбата на чл. 205, ал. 5 от ИК.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 и т. 26 във връзка с чл. 205, ал. 5 във връзка с чл. 475, чл. 496 и чл. 498 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

УСТАНОВЯВА нарушение на разпоредбата на чл. 205, ал. 5 от ИК, изразяващо се в огласяване на резултати от допитвания до общественото мнение по повод изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г., извършено от собственика на интернет страницата на Dir.bg – „ДИР.БГ“ АД, ЕИК 130243596, със седалище и адрес на управление: гр. София, район „Лозенец“, ул. „Данаил Дечев“ № 7, представлявано от Веска Георгиева Василева с ЕГН …, в качеството й на управител.

ОПРАВОМОЩАВА председателя на ЦИК да състави акт за установеното нарушение на „ДИР.БГ“ АД, ЕИК 130243596, със седалище и адрес на управление: гр. София, район „Лозенец“, ул. „Данаил Дечев“ № 7, представлявано от Веска Георгиева Василева с ЕГН …, в качеството й на управител.

УКАЗВА на „ДИР.БГ“ АД незабавно да премахне от интернет страницата на Dir.bg публикуваните данни и да преустанови публикуването на данни за резултатите от гласуването в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.


Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

* Публикувано на

Календар

Решения