Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 3434-ЕП/НС
София, 6 юни 2024 г.

ОТНОСНО: сезиране на ЦИК от РИК – Хасково, за нарушение по чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс

В Централната избирателна комисия с вх. № ЦИК-ЕПНС-10-1996/03.06.2024 г. е постъпила административна преписка, образувана в РИК – Хасково, за допуснато нарушение по смисъла на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс от Я.  М.  К.  – представител на ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ“, който в агитационен материал, публикуван в интернет сайт „Хасковска Афера“ от 01.06.2024 г., е нарушил добрите нрави със изявление: „РИК – Хасково и ОИК – Хасково, действат като Организирана Престъпна Група! Тези комисии, които трябва да организират и проведат изборите на 09.06.2024 и 23.06.2024, работят в абсолютен синхрон с управляващите от ГЕРБ-СДС!! Единствено представителите на Възраждане които са вътре в тези комисии, могат да гарантират провеждането на честни избори. Когато Възраждане започне да управлява, на останалата самозабравила се част от тези комисии, ще търсим отговорност по друг начин. Възраждане – Хасково, иска незабавна оставка на лицето председателстващо и двете комисии – Добромир Якимов. Оставка!“.

С решение № 170-ЕП/НС от 03.06.2024 г. РИК – Хасково е взела решение да сезира Централната избирателна комисия за допуснато нарушение по смисъла на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс от Я.  М.  К.  – представител на ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ“, с искане на основание чл. 496, ал. 2, т. 1 във връзка с чл. 480, ал. 2 ИК Централната избирателна комисия да образува административнонаказателно производство спрямо нарушителя Я.  М.  К.  по повод публикуван агитационен материал, нарушаващ добрите нрави по смисъла на чл. 183, ал. 4 ИК, както и да вземе решение по компетентност, с което да задължи администратора на интернет сайта „Хасковска Афера“ да премахне агитационния материал.

Централната избирателна комисия, след като се запозна с административната преписка на РИК – Хасково, приема за установено следното:

На 01.06.2024 г. Я.  М.  К.  в агитационен материал, публикуван в интернет сайта „Хасковска Афера“, е направил изявление „РИК – Хасково и ОИК – Хасково, действат като Организирана Престъпна Група! Тези комисии, които трябва да организират и проведат изборите на 09.06.2024 и 23.06.2024, работят в абсолютен синхрон с управляващите от ГЕРБ-СДС!! Единствено представителите на Възраждане които са вътре в тези комисии, могат да гарантират провеждането на честни избори. Когато Възраждане започне да управлява, на останалата самозабравила се част от тези комисии, ще търсим отговорност по друг начин. Възраждане – Хасково, иска незабавна оставка на лицето председателстващо и двете комисии – Добромир Якимов. Оставка!“.

Районната избирателна комисия – Хасково е приела, че е недопустимо по такъв грозен и циничен начин да се уронва престижа и доброто име на членовете на комисията, както и да се прави опит РИК да бъде въвличана в предизборна агитация за целите на една от политическите сили. Осъжда и направените внушения за саморазправа, че когато ПП Възраждане започнела да управлява, ще търси отговорност от комисиите „по друг начин“, което накърнявало установения правен ред в страната и принципите на правовата държава, така също и подбужда към насилие.

Централната избирателна комисия споделя напълно мотивите на РИК – Хасково, обективирани в решение № 170-ЕП/НС от 03.06.2024 г. Безспорно се касае за агитационен материал по смисъла на Изборния кодекс. Изявлението е направено от лице, представител на политическа партия, участник в предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г.

Централната избирателна комисия счита, че е налице нарушение на разпоредбата на чл. 183, ал. 4 ИК, тъй като в изявлението на представителя на ПП „Възраждане“ се съдържат думи и изрази, които представляват нарушение на добрите нрави и уронват честта, достойнството и авторитета на изборна администрация, призвана да организира законосъобразни, честни и свободни избори, в случая на членовете на РИК – Хасково, без да са посочени никакви мотиви или доказателства за съдържащите се в изявлението квалификации.

С оглед на изложеното Централната избирателна комисия счита, че следва да бъде ангажирана административната отговорност на Я.  М.  К.  за нарушение на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс, обективирано в изявление в агитационен материал, публикуван в интернет сайта „Хасковска Афера“ на 01.06.2024 г., с което е нарушил добрите нрави.

Предвид изложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 26а и чл. 88, ал. 1 и чл. 498 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

УСТАНОВЯВА нарушение на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс, извършено от Я.  М.  К.  – представител на ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ“ изразяващо се в нарушение на добрите нрави, обективирано в изявление в агитационен материал, публикуван в интернет сайта „Хасковска Афера“ на 01.06.2024 г.

ОПРАВОМОЩАВА председателя на ЦИК да състави акт за установеното нарушение на Я.  М.  К. , ЕГН …, с постоянен адрес: гр. …. , и настоящ адрес: гр. … .

УКАЗВА на електронното издание незабавно да премахне от интернет сайт „Хасковска Афера“ публикувания агитационен материал.


Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

ГБ/ЛТ


* Публикувано на

Календар

Решения