Централна Избирателна Комисия


РЕШЕНИЕ
№ 3395-ЕП/НС
София, 31 май 2024 г.

ОТНОСНО: сигнал от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ чрез адвокат А. К. С.

В Централната избирателна комисия е постъпил по електронната поща сигнал с вх. № ЕПНС-09-863/30.05.2024 г. от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ чрез адвокат А. К. С. относно нарушения на чл. 183, ал. 4, предложение второ от Изборния кодекс.

В сигнала се твърди, че на плакати на съпредседателя на ПП „Движение за права и свободи“ Делян Пеевски, е поставено българското знаме, като така се нарушава забраната на чл. 183, ал. 4, предложение второ от Изборния кодекс. Подателят на сигнала е посочил точно местонахождение на агитационните материали и е приложил снимков материал.

В сигнала се иска установяване на посочените в сигнала нарушения на Изборния кодекс и отговорните за това лица, както и вземане на решение за премахване и/или изземване на агитационните материали.

Централната избирателна комисия, след като се запозна с наведените в сигнала доводи и снимковия материал, приложен към него, намира, че не може да бъде направен извод, че използваният в агитационния материал цветови фон, притежава белезите на националното знаме на Република България, тъй като не съдържа реквизитите на националното знаме на Република България по смисъла на чл. 15 от Закона за държавния печат и националното знаме на Република България и приложение № 2, което е неразделна част от същия закон.

В Глава дванадесета „Правила за провеждане на предизборната кампания“, раздел II „Предизборна агитация“ от Изборния кодекс са уредени правилата за провеждане на предизборна кампания. С разпоредбата на чл. 183, ал. 4 ИК е предвидена изрична забрана за използване в агитационните материали на герба или знамето на Република България или чужда държава, както и религиозни знаци или изображения. Законът за държавния печат и националното знаме на Република България (ЗДПНЗРБ) регламентира характеристиките на националното знаме, като точно са определени цветовете, начина на разположението им в зависимост от положението на знамето – дали е във водоравно или вертикално положение, формата, размера на полетата на отделните цветове и тяхното разположение. Съгласно чл. 15, ал. 2 ЗДПНЗРБ, националното знаме е трицветно, бяло, зелено и червено. На следващо място, съгласно чл. 15, ал. 3 ЗДПНЗРБ и Приложение № 2, т. 1 към закона, националното знаме има правоъгълна форма и се състои от три цвята : бял, зелен, червен, разположени водоравно отгоре надолу, като цветните полета са еднакви по форма и размер. В Приложение № 2, т. 1.1 изрично е предвидено, че националното знаме има правоъгълна форма със съотношение на широчина към дължина 3:5. Систематичният анализ на цитираните разпоредби на Изборния кодекс и ЗДПНЗРБ налага извода, че за да е осъществен съставът на нарушение по чл. 183, ал. 4, изр. второ от Изборния кодекс, следва политическият субект в свой агитационен материал да е използвал знамето на Република България и то по начин, с форма и съдържание, описани в чл. 15 ЗДПНЗРБ.

При така установената фактическа обстановка и на основание 57, ал. 1, т. 26 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

Не установява нарушение на разпоредбата на чл. 183, ал. 4 по сигнал от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ чрез адвокат А. К.С.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.


Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

ГБ/МБ


* Публикувано на

Календар

Решения